Dr Orhan Dragaš

Dr Orhan Dragaš je srpski stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose. Osnivač je i direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, sa sedištem u Beogradu. Autor je brojnih stručnih članaka, novinskih kolumni, kao i knjiga “Savremena obaveštajno-bezbednosna zajednica, utopija ili realnost” i “Dva lica globalizacije – istina i obmane”.

Biografija i obrazovanje

Dr Orhan Dragaš je rođen u Prizrenu, Srbija, Kosovo i Metohija.. Osnovnu školu je završio u Dragašu (Srbija, Kosovo i Metohija), srednju elektrotehničku školu u Prizrenu i fakultet (diplomirani tehnolog) u Beogradu. Doktorirao je 2012. godine na Evropskom univerzitetu u Briselu na temu „Savremeni sistemi nacionalne bezbednosti i obaveštajno-bezbednosna zajednica“. Post-doktorsko usavršavanje nastavio je na London School of Economics and Political Sciences (LSE), kurs „Business, International relations and the Political economy“ (2018), na Univerzitetu Yale (Yale School of Management), kurs „Accelerated management programe“ (2019), kao i na Univerzitetu Oxford “Executive Leadership Programme” (2020). Oženjen je Nenom, sa kojom ima četvoro dece, kćerku Anđelu i sinove Luku, Andreja i Stefana.

 

Naučni i istraživački rad

Dr Orhan Dragaš je osnivač Međunarodnog instituta za bezbednost, čije je sedište u Beogradu. Ova ekspertska, nevladina organizacija okuplja stručnjake iz oblasti prava, bezbednosti, diplomatije, ekonomije, komunikacija… i sarađuje sa brojnim vladinim i profesionalnim organizacijama u Srbiji, na Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Bavi se istraživanjima i konsaltingom u oblasti politike, bezbednosti i međunarodnih integracija, posebno EU i NATO.

 

Početkom 2005. godine u Beogradu je osnovao fakultet „Akademija za diplomatiju i bezbednost“, prvi takvog profila u istočnoj Evropi. Kao predavači, na Akademiji su radili najuticajniji profesori, naučnici i istraživači iz Srbije i zemalja regiona.

 

Objavljuje intervjue i kolumne u medijima u Srbiji i na Balkanu, na aktuelne političke, ekonomske i bezbednosne teme, kao i članke iz oblasti međunarodnih odnosa i bezbednosti u naučno- stručnim časopisima i u okviru ekspertskih konferencija – “The story about Goranies” (Journal of the Geographical Institute" Jovan Cvijic") “Human Rights and human security”, (časopis “Teme”) “Five points for building new Serbian-American relations in the 21st century”, u okviru međunarodne naučne konferencije “Serbia-United States Relations” (academia.edu)…

 

Politički i društveni aktivizam

Dr Orhan Dragaš je devedesetih godina 20. veka aktivno bio uključen u borbu protiv režima tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Bio je istaknuti član najveće opozicione partije Srpski pokret obnove, kao i potpredsednik njenog podmlatka (Klub mladih SPO). U to vreme organizovao je i predvodio brojne akcije i kampanje usmerene ka promociji ljudskih prava, pomirenja u regionu Balkana i protiv rata. Takođe, aktivno je učestvovao u sprovođenju brojnih međunarodnih projekata na temu demokratizacije Srbije i Balkana i promocije građanskih sloboda i integracija u EU i NATO.

 

Knjige

Dr Orhan Dragaš je 2009. godine objavio knjigu „Savremena obaveštajno-bezbednosna zajednica, utopija ili realnost“, koja je 2018. godine doživela drugo, dopunjeno i izmenjeno izdanje i služi kao literatura u nastavi međunarodnih odnosa i bezbednosti na univerzitetima u Srbiji i istočnoj Evropi.

U junu 2019. godine objavio je knjigu “Dva lica globalizacije – istina i obmane”, koja je u jesen iste godine objavljena kroz drugo, dopunjeno izdanje, kao i na engleskom jeziku, za područje Srbije. Ova studija se bavi stanjem globalizacije i njenim posledicama deset godina nakon globalne krize 2008. Autor predgovora za drugo izdanje, kao i izdanje na engleskom jeziku je Tamas David-Barrett, profesor na Univerzitetu Oxford, a među recenzentima su Steve H. Hanke (Johns Hopkins University), Martin Wolf (Financial Times) Emre Alkin (Altinbas University, Istanbul), Neil Dooley (Sussex University), Daniel Lacalle, Jonathan Grant (King’s College), Zhang Jiadong (Fudan University).